Filippijnse KattenKatten. Het blijven mysterieuze en prachtige wezens, waar je ze ook tegenkomt! In de Filippijnen zie je regelmatig katten. Ze scharrelen hun kostje bij elkaar midden in het centrum van Manila, in een lokale shopping mall, langs het strand, bij een huis of waar dan ook. Niet alle katten hebben evenveel geluk: vaak zijn ze gewond geraakt en is de verwonding niet of slecht hersteld. Veel katten missen een stuk staart, waarschijnlijk als resultaat van een ontmoeting met een minder plezierig mens. Op onze hoofdpagina treft u enige links aan naar de websites van organisaties zoals CARA of Network for Animals die ze helpen, maar deze pagina is een ode aan al die prachtige dieren die de Filippijnen ook bevolken.

Toerist op een toeristisch eiland
Voor een bezoekje aan onze eerste kat nemen we je mee naar het toeristeneiland Boracay. Bekend om de prachtig witte stranden, de bars, de activiteiten en het nachtleven. Je neemt de boot in Caticlan en je laat je afzetten op het eiland. Als je vervolgens met een tricycle naar Station 3 gaat, dan heb je kans deze geveltoerist aan te treffen. Niet ver van de hoofdstraat is de dierenopvang, momenteel vnl. honden, van Network for Animals gevestigd waar wij op bezoek waren. Liefdevol worden behoeftige dieren hier opgevangen en zo goed mogelijk verzorgd. Deze jongen kan zichzelf gelukkig voorlopig nog redden ...

Schaduwrijke stek bij de vijver
Deze jongedame geniet duidelijk van haar vrijheid in de tuin van het huis in Kalibo. We weten niet hoelang ze er al rondzwierf, maar enige weken toch zeker. Schuchter in het begin, kwam ze toch al snel op het eten af dat wij haar aanboden en al gauw was de vriendschap gesloten. Mimi bleek een uiterst lieve en vriendelijke kat die ondanks een betrekkelijk verse snijwond aan de zijkant van haar lichaam bereid was om de mens haar vertrouwen te schenken. Naar internationale richtlijnen voor dierenbeschermingsorganisaties hebben we Mimi laten steriliseren en weer terug gezet waar ze vandaan kwam. We hopen dat ze met de juiste verzorging nog vele jaren ons huis haar thuis zal maken. Haar vriendje Momo komt trouw eten halen, maar is helaas te schuw om nader te worden bekeken.

Mee op visvangst
Op het schitterende strand van Jawili (Tangalan) wonen een aantal katten die beschikken over een zeer gevarieerde leefomgeving. De palmbomen direct aan het strand en de bossen verder het binnenland in geven voldoende schaduw en natuurlijk is het strand bij uitstek geschikt om te wandelen, zelfs als je een kat bent. Onbekend is of deze katten zich ook graag begeven naar de watervallen, een eindje verderop om zich te baden in het koele water. Deze kat wil blijkbaar graag mee de zee op om als eerste de vangst te kunnen inspecteren (en wellicht zelfs wel te proberen), maar de boot is ook een zeer aantrekkelijk klimrek.

Fort Santiago, Manila: schaduw genoeg
Voor het volgende bezoek gaan we terug naar de hoofdstad Manila waar we het Fort Santiago bezoeken. Het Fort heeft een veel bewogen geschiedenis waarbij het o.a. fungeerde als gevangenis voor de nationale held Jose Rizal die door de Spaanse bezetter ter dood werd gebracht. In de 2e Wereldoorlog was het eerst het Amerikaanse en toen het Japanse hoofdkwartier en bij de slag om Manila vonden vele honderden Amerikaanse en Filippijnse krijgsgevangenen er de dood. Omdat de katten in Fort Santiago nog een redelijk bestaan lijken te hebben, planten ze zich ook voort. Deze dame was dan ook volzwanger toen we haar ontmoetten terwijl ze lag uit te rusten in de schaduw van een bankje. Hele horden schoolkinderen, die hier een cursus nationale geschiedenis krijgen, verstoren bruut haar rust. Maar aan de andere kant, kinderen zijn vaak nog niet geconditioneerd zoals vele volwassenen om de dieren te verjagen en delen ook hun eten met de katten. Als ze tenminste de moeite nemen om de dieren op te merken, want de klas heeft het veel te druk met kletsen en spelen.

Rusten in de schaduw
De geweldadige geschiedenis van zijn verblijfplaats gaat gelukkig voorlopig nog aan deze jongeman voorbij. Maar ik kan me er niet aan onttrekken me af te vragen hoe zijn voorouders hier leefden toen de Spanjaarden nog de scepter zwaaiden over hun kolonie. Redelijk goed gevoed wacht hij geduldig op een aai of, liever nog, een hapje eten. We troffen hem aan vlak bij de ingang waar een aantal antieke kanonnen tentoongesteld staan. Verzorgers van de paarden-koetsjes, Calesa genaamd welke in de schaduw van de bomen staan te wachten op klandizie, delen soms hun lunch met de dieren. Ook toeristen trekken zich vaak het lot van deze beestjes aan en voeren ze. Daarnaast vermoed ik dat ook sommige lokalen hun best doen de katten af en toe wat extras toe te stoppen. In tegenstelling tot deze kater moeten de paarden in de warmte gewoon hun werk doen. Soms trekken ze karretjes met wel 6 volwassenen door de drukke straten langs de diverse toeristische attracties zoals Rizal Park, ja zelfs de 4 baans Roxas Boulevard, en in temperaturen van 30 graden of meer. Nee, dan ben je als kat in Fort Santiago beduidend beter af!

Soms is het leven goed
Vervolgens gaan we naar de provincie Antique waar we in het kustplaatsje Sebaste deze slapende kat aantreffen. Het beestje geniet zichtbaar van de rustige omgeving: achter een huis met veilige muur er om heen op ongeveer 50m van het strand. Heel goed te zien is de typische vervormde staart die je hier heel veel aantreft bij katten. Het lijkt erop dat de staart letterlijk is afgebroken en op deze manier, in de vorm van een knop, is geheeld. Misschien is de staart bij een verkeersongeval beschadigd geraakt. Of wellicht is de staart afgesneden toen de kat nog jong was. Wat er precies gebeurd is, is natuurlijk niet bekend, maar hoe dan ook moet het een zeer pijnlijke ervaring voor het beestje geweest zijn. Gelukkig ziet deze kat in elk geval kans om op een rustig plekje een beetje bij te komen van een ongetwijfeld drukke dag.


Heerlijke en natuurlijke vruchtenthee - Delicous natural fruit teas