Snorkelen bij MararisonMararison is een veelzijdig eiland dat veel te bieden heeft voor de reiziger die van rust en natuur houdt. Die veelzijdigheid komt al tot uitdrukking in de naam, want er zijn diverse schrijfwijzen. De lokalen noemen het in hun dialect Kinaray-a "Mararison" of "Mararisson", maar het wordt ook wel geschreven als Malalison. Hoe dan ook, de ongeveer een half uur durende trip per pump-boat is al een reden om er heen te gaan. Tijdens deze trip kun je onderwater al de prachtigste koralen zien, of de donkerblauw gekleurde 5-armige zeesterren, terwijl in de verte de het witte strand lonkt.

Het koraal te zien door het heldere water
Wij geven er de voorkeur aan om een lokale visser te vragen ons erheen te brengen met zijn pump-boat. De meesten vragen daarvoor een heel redelijk bedrag en blijven de hele dag in de buurt of gaan in de tussentijd vissen. Er is op het eiland geen verzorging, dus zorgen we zelf voor de inwendige mens. Op de de markt in Culasi kun je houtskool en vlees kopen voor een barbecue, of je koopt bij een van de restaurantjes rond de markt kant en klaar eten. Er is in elk geval keuze genoeg: vis, vlees, rijst maar ook camote, een zoete aardappel en adobo, een gekruide mix van groente en vlees met diverse ingredienten.

Aankomst per pumpboat
Vervolgens klim je (met enige moeite!) in de pumpboat en terwijl het tweetakt eenpitterje er vrolijk op los knettert, geniet je al van de schitterende vergezichten. Als je niet tegen de zon kan is het beter om een boot te kiezen met een tentzeil, zodat je tenminste nog een beetje in de schaduw kunt blijven zitten. Je verbrandt zo op het water erg snel, dus een hoofddeksel en lange mouwen en lange broek zijn aan te raden. Soms zijn er als je aankomt al wat vissers aanwezig die uitrusten in de schaduw van een boom, maar vaker nog ben je er de enige. Je kunt het beste zo vroeg mogelijk gaan omdat het dan nog niet zo warm is en door het getij het water hoger is zodat je comfortabel over de eerste ondiepe 100 meter rif heen kunt zwemmen. Het is er hooguit 10 meter diep, dus snorkelen is heel goed mogelijk.

Barbecue in de schaduw
In de schaduw van een boom kun je het heel lang uithouden. Het alternatief is hier en daar een overhangende rotswand. Vereiste is wel dat je je drankjes in een koelbox (icebox heet-ie daar) opslaat, want het water is te warm om bier e.d. te koelen. Tussen de middag is het geweldig barbecuen terwijl je rust van de belevenissen onder water. Onderwerp van gesprek zijn natuurlijk de diverse soorten vis die je net hebt gezien.

Er zijn verschillende soorten strand op het eiland. Er zijn rotsige stranden die als voordeel hebben dat het koraalrif makkelijk bereikbaar is, maar natuurlijk niet erg comfortabel zijn om blootvoets op te lopen. Een stel slippers of tsinelas is dus aan te raden. Ook zijn er zandstrandjes welke we zo dadelijk gaan bekijken.

Hoger gelegen een prachtig zicht op een van de koraalzand stranden
Met voldoende bescherming tegen de zon gaan we op stap om het eiland wat te verkennen. Er zijn geen echte voetpaden, maar de "geitepaadjes" wijzen de weg naar boven. Zo hebben we al snel een geweldig uitzicht op een van de koraalzand strandjes. Op het strand zelf ligt erg veel koraal, soms zelfs nog hele fraaie stukken. Het is echter verboden om koraal mee te nemen, dus geniet ervan in de natuurlijke omgeving. Het zand is hier zo wit dat je je ogen moet toeknijpen om nog wat te kunnen zien, of een goede zonnebril menemen natuurlijk, dat helpt ook.

Kust van Antique richting San Jose
Helaas komt er aan zo'n fantastische dag ook een einde. We nemen nog eenmaal afscheid van de vele vissen die ons tijdens onze ontdekkingstocht onderwater gezelschap hielden, verzamelen onze spullen en stappen aan boord van onze pumpboat. Met de kust van Panay op de achtergrond genieten we nog even na van het koraalrif dat onder ons doorglijdt totdat de schipper besluit dat het tijd is om de motor aan te zwengelen en de rust wordt verstoord door het motortje. Met voldoende tijd kunnen we nog even een rondvaart maken langs de andere kant van het eiland welke we alleen gezien hebben vanaf ons hoog gelegen uitzichtspunt. Intussen is een regenwolk zichtbaar geworden boven het land en net voor we in Culasi aan land gaan spettert de regen op ons neer. Na een dag in de zon eigenlijk best lekker verkoelend ...


Heerlijke en natuurlijke vruchtenthee - Delicous natural fruit teas